Is het nu vrouwenvoetbal of damesvoetbal?

Toen we aan het bedenken waren of we ‘ons blog’ of onze blog’ mogen zeggen (antwoord: het mag allebei), vroegen we ons ineens af: is het nu vrouwenvoetbal of damesvoetbal?

Wat denk jij? Welk woord schiet jou het eerste te binnen? Ja, heb je het? Goed. Houd dat antwoord vast! Dan zullen wij je nu uitleggen wat goed is.

Het korte antwoord is: het kan allebei. Dus jij had het goed, met je vrouwenvoetbal, maar jij met je damesvoetbal ook! Iedereen tevreden!

Hoe zit het dan precies? In zo’n geval is het altijd goed om even te kijken wat er allemaal op Google te vinden is. Typen we ‘vrouwenvoetbal’ in, dat krijgen we 336.000 resultaten terug. Bij ‘damesvoetbal’ is dat 139.000 resultaten. Ladies and gentlemen, we have ourselves a winner!

Nou nee, zo makkelijk is het ook weer niet. Als we verder kijken, dan zien we dat ‘vrouwenvoetbal’ vooral de voorkeur geniet van de KNVB. Aangezien dat een autoritaire bron is, gebruiken heel veel instanties ook die term. Maar in de volksmond, en bij de voetbalclubs zelf, is ‘damesvoetbal’ het woord dat de voorkeur geniet. We hebben even getoetst, maar ook na verlenging en strafschoppen konden we geen overduidelijke winnaar aanwijzen.

Nu mag je het wel zeggen: voor welk woord koos jij?